| Το Καταλαγάρι είναι χωριό της επαρχίας Πεδιάδας και έδρα ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, στο Νομό Ηρακλείου.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΕΝΟΥ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΗΜΑ

ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΑΣ Ε -MAIL

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΛΑΓΑΡΙΟΥ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΩΝΤΑΣ ΜΑΣ e-mail :politistikossillogoskatalagari@gmail. - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΛΑΓΑΡΙΟΥcom

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΗΛΑΘΙΑΝΑΚΗ


της Μηλαθιανάκη Μαριλένας
Δασκάλας



Όταν μου ζητήθηκε από το παρόν άξιο και δημιουργικότατο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου να γράψω δυο λόγια για την ιστορία του Συλλόγου το έκανα με περισσή χαρά και μεγάλη αίσθηση ευθύνης.
Είναι αλήθεια πως στα 30 και πλέον χρόνια της συνεχούς πορείας του στο χρόνο, ήμουν παρούσα, συμμετέχοντας άλλοτε σαν μέλος της Διοίκησης κι άλλοτε σαν απλό μέλος ,ανελλιπώς πάντως στηρίζοντας τις δραστηριότητες του.
Ο Σύλλογος είναι πια για τους Καταλαγαριανούς όπου γης ένα σημείο αναφοράς.
Είναι αδιάσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας. Εκφράζει την ψυχοσύνθεσή μας σαν κοινωνία, εκφραζόμαστε μέσα απ΄αυτόν.
Αγγίζει όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής μας από την καθημερινότητα έως την συλλογική κοινωνική μας συμπεριφορά.
Έχει σχεδόν στη συλλογική συνείδηση των Καταλαγαριανών προσωποποιηθεί, ως ο θεματοφύλακας της ταυτότητας μας και θεωρείται πλέον ο αδιαμφισβήτητος θεσμός της κοινωνίας μας, όταν όλα γύρω μας σταδιακά καταρρέουν και η κρίση των αξιών όλο και βαθαίνει.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1982 ,από μια παρέα εφήβων και νέων του χωριού ,παρασυρόμενοι από τη μόδα της εποχής, όπου σε κάθε χωριό ξεφύτρωνε και ένας Πολιτιστικός Σύλλογος και αυτόματα στήριξαν την ιδέα και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία.


Η πρώτη Διοικούσα επιτροπή αποτελούνταν από τους:
• Μαθιουδάκη Κωνσταντίνο του Νικολάου(φοιτητή της 
Φαρμακευτικής Σχολής)
• Παπαστεφανάκη Σταυρούλα, μαθήτρια του Λυκείου
• Κουκουράκη Αριάδνη, τραπεζική υπάλληλος
• Μαθιουδάκη Ιωάννη του Βασιλείου, ζαχαροπλάστη
• Παπαστεφανάκης Νικόλαος του Κωνσταντίνου, επιπλοποιό



Το καταστατικό του Συλλόγου υπέγραψαν 26 μέλη ,μα όλο το χωριό σύσσωμο και με ενθουσιασμό διοργάνωσε το γλέντι του Προφήτη Ηλία έξω από το πατρικό μου σπίτι.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη χαρά της προετοιμασίας, τις ομάδες εργασίας, τα λαμπερά πρόσωπα της βραδιάς και την ένταση, το γλέντι της επόμενης μέρας.
Όλες οι γενιές συνείσφεραν με όποιον τρόπο καθένας μπορούσε στην επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης.
Από τότε μέχρι και σήμερα που γράφω συγκινημένη τούτο το σημείωμα , το γλέντι αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί μόνο για λόγους που το χωριό ντύνεται με μαύρες κορδέλες, σύσσωμο, όπως και συνηθίζει, για συνανθρώπους μας που χάνονται και η απώλεια είναι καθολική και αυτονόητη .
Το γλέντι του προφήτη Ηλία γίνεται πλέον στην πλακοστρωμένη αυλή του Δημοτικού Σχολείου, με έναν άριστο εξοπλισμό και με άλλες συνθήκες που σίγουρα δεν έχουν τις δυσκολίες των παλιών καιρών…ούτε όμως και τη μαγεία τους.
Ο Σύλλογός μας διαθέτει σήμερα ως χρήστης και όχι ως ιδιοκτήτης , αίθουσα εκδηλώσεων η οποία χρησιμοποιείται όχι μόνο για τις ανάγκες του Συλλόγου, αλλά και από κάθε χωριανό που θέλει να τη χρησιμοποιήσει για κοινωνική του εκδήλωση, γραφείο για τις συνεδριάσεις του, άριστο εξοπλισμό για κάθε είδους εκδήλωση. Οι χώροι αυτοί άλλοτε χτίστηκαν εξαρχής και άλλοτε ανακαινίστηκαν με έξοδα του Συλλόγου ,αφού παραχωρήθηκαν από άλλους φορείς.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος είχε σπανίως την χαρά, να επιχορηγηθεί από Δημόσιο Φορέα. Ασφαλώς έγινε κάποιες φορές και είμαστε ευγνώμονες γι αυτό. Πάντα όμως τα κατάφερνε χάρη στις αέναες προσπάθειες των μελών του ,αλλά και τις ευγενικές χορηγίες και δωρεές χωριανών μας όπου γης ,να έχει επαρκές χρηματικό υπόλοιπο, ώστε όχι μόνο να καλύπτει τις ανάγκες του, αλλά και να δίνει το παρόν όπου χρειαζόταν.



Εδώ πρέπει να αναφέρουμε και την πρωτοβουλία του να αναλάβει την εγκατάσταση του αγροτικού ιατρείου και τον πλήρη εξοπλισμό του, σε χώρο που του παραχώρησε η Ενορία, έτσι ώστε οι χωριανοί να έχουν μια αξιοπρεπή περίθαλψη.
Είναι ασφαλώς σπουδαίο ένας Σύλλογος να έχει χώρους και εξοπλισμό, δεν είναι όμως μόνο αυτές οι δραστηριότητες που έχουν κάνει τον δικό μας Σύλλογο σημείο αναφοράς για όλους μας.
Είναι που βρίσκεται κοντά σε όλες τις ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές του καθενός μας.
Είναι που φροντίζει ανελλιπώς 33 χρόνια να γιορτάζουμε μαζί τις μεγάλες γιορτές και να τηρούμε τα έθιμά μας.
Είναι που περιμένουμε όλοι με αγωνία την επίσκεψη του «Συλλόγου» τη μέρα των Χριστουγέννων να μας φέρει το ημερολόγιο, που πάντα έχει αποτυπώσει κομμάτι της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας.
Είναι που κρατούμε στο χέρι μας ένα βιβλίο, έκδοση του Συλλόγου μας, που μόνο από τις εκατοντάδες φωτογραφίες του είναι πλέον πολύτιμος λαογραφικός θησαυρός.


Είναι που όλα τα παιδιά όλων των ηλικιών περιμένουν να ακουστεί το όνομά τους στους βοηθούς και οργανωτές του πανηγυριού και να φουσκώσουν από χαρά…
Είναι που έχουμε δει όλοι μαζί ταινίες στο θεατράκι, έχουμε παρακολουθήσει συναυλίες, έχουμε δει παραστάσεις, έχουμε τιμήσει τους ήρωες και τις προσωπικότητες του χωριού μας.

Είναι που μοιραζόμαστε τη χαρά των παιδιών που αγωνίζονται και περνούν στα Πανεπιστήμια, που οι νέοι μας είναι παρόντες σε ότι συλλογικό γίνεται, που συμμετέχουν ενεργά μέσα στο Συμβούλιο, όταν το επιτρέπει ο χρόνος και οι υποχρεώσεις τους.


Ακόμη που βλέπουμε να εξωραΐζονται με αγάπη και συλλογικές προσπάθειες χώροι που αγαπήσαμε στο παρελθόν, πλατείες και άλλα σημεία του χωριού για να παραδοθούν προς χρήση στους κατοίκους και τους επισκέπτες.
Είναι ακόμη που γνωρίσαμε καινούριους τόπους, εντός και εκτός του νησιού μας και περάσαμε υπέροχα στις άψογα διοργανωμένες εκδρομές.
Είναι που ο Σύλλογος φροντίζει το χωριό μας να είναι καθαρό και λουλουδιασμένο ,μα ασφαλώς γι αυτό χρειάζονται ακόμη πιο συστηματικές προσπάθειες από τον καθένα μας χωριστά.


Για όλα αυτά κι ακόμη άλλα που ίσως τώρα ξεφεύγουν από τούτη την νοσταλγική διαδρομή 30 χρόνια πίσω, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καταλαγαρίου είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας που ευτυχώς ανθεί και καρπίζει και όλες οι γενιές δρέπουν τους καρπούς κι εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου να συνεχίζει να το κάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου